Insculpatieplaat toont de zilveren rijkdom van Pekela in Kapiteinshuis
Je zou het een-twee-drie niet zeggen maar Pekela kende ooit vijftig zilversmeden. De enorme rijkdom aan zilverindustrie langs het Pekelder Hoofddiep was mede te danken aan de rijke historie van de Pekelder scheepvaart.
Tientallen Pekelder kapiteins en stuurlui bevoeren in de 19e eeuw de wereldzeeën en toonden trots hun welvarendheid via huizen en zilverwerk. In museum het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela wordt een deel van de historische zilverschatten uit deze bloeiende tijd getoond.
Een van die historische ‘schatten’ is een zogeheten insculpatieplaat uit 1812. Deze koperen gravure stamt uit de Franse tijd (1794–1814). Een tijd waarin de gildes werden afgeschaft en de ondernemers zelfstandig werden. De namen van de zilversmeden werden destijds ‘ingeslagen’ in deze insculpatieplaat en in het gemeentehuis opgeborgen.
In 1812 waren er vier zilversmeden in Oude Pekela: Pots, De Jonge, Nieholt en Huising. De gravure met hun namen - als relikwie uit zilveren tijden - is zeldzaam en bleef gelukkig bewaard in het archief van de gemeente Pekela.
De gemeente heeft de insculpatieplaat der zilversmeden in bruikleen gegeven aan het Kapiteinshuis. Donderdag werd door burgemeester Jaap Kuin en voorzitter Feike Oppewal hiervoor de overeenkomst getekend.
Het Kapiteinshuis wordt in de winter gerenoveerd en is alleen voor groepen op afspraak geopend. Op 1 april gaat het museum in Nieuwe Pekela weer open.