Bodycams
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de gemeente Pekela werken met een bodycam. Een bodycam is een op de kleding geplaatste camera die beelden op kan nemen. Pekela neemt deze maatregel in navolging van andere Nederlandse gemeenten en dient voor de veiligheid van de boa’s (handhavers) in Pekela.
Waarom worden bodycams ingezet?
De veiligheid van handhavers is belangrijk. De handhavers moeten zo veilig en goed mogelijk hun werk kunnen doen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het veiligheidsgevoel wordt vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert door het gebruik van de bodycam. Deze kan de handhaver helpen om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt.
Staat de camera altijd aan?
Nee, de camera staat altijd op stand-by. Pas als de handhaver zich onveilig voelt of wanneer een situatie dreigt te escaleren, kan de camera worden aangezet. Een handhaver probeert altijd bekend te maken wanneer hij/zij de camera aanzet. Drukt de handhaver de opname knop in, dan legt de bodycam de 30 seconden daarvoor ook vast. Op deze manier is ook de aanleiding van de situatie vastgelegd.
Ik wil niet gefilmd worden. Mag ik weigeren?
Nee, een handhaver is bevoegd om zelf te bepalen wat ze wil opnemen. Daar is dus geen toestemming voor nodig van personen die in beeld komen.
Wat gebeurt er met opnames?
Na iedere dienst worden opnames bewaard in een beveiligde omgeving. Een klein aantal personen heeft toegang tot de opnames. Er wordt geregistreerd wanneer en door wie de opnames bekeken worden. Na 28 dagen worden de opnames verwijderd en vernietigd. Als opnames onderdeel worden van een klachtenprocedure of inzageverzoek, worden beelden bewaard volgens de bewaartermijn (Archiefwet) en na afloop van deze termijn vernietigd. Beelden die voor opsporingsdoeleinden aan de politie worden verstrekt, worden door de politie bewaard als politiegegevens.
In drie gevallen mag de gemeente de beelden bekijken:
- Als het Openbaar Ministerie de beelden opvraagt voor onderzoek;
- Een gefilmde inwoner een klacht indient;
- Een gefilmde inwoner een aanvraag doet om de beelden te mogen bekijken.
Welke regels gelden er verder?
De gemeente Pekela gaat veilig met de beelden om. We houden ons aan de regels voor persoonsgegevens en respecteren de privacy van alle inwoners. In de AVG zijn een aantal rechten van betrokkenen opgenomen waarop u een beroep kunt doen. Als u zelf bent gefilmd met een bodycam, hebt u het recht op inzage van de beelden.
Ik wil een uitleesverzoek indienen (uitleesprotocol)
Een uitleesverzoek voor de camerabeelden dient schriftelijk of digitaal te worden ingediend:
- Voeg de minimaal de volgende informatie toe in uw uitleesverzoek:
- organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of emailadres
- een aantoonbaar belang voor het uitkijken van de beelden
- datum, tijdstip en plaats waar de beelden zijn opgenomen.
- organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of emailadres
- Per brief kan het verzoek worden verzonden naar:
Gemeente Pekela
Postbus 20.000
9665 ZM Oude Pekela - Wilt u het verzoek digitaal indienen? Dan kunt u mailen naar: info@pekela.nl
Kijk voor uw privacyrechten op www.pekela.nl.
Werkwijze bodycams