Horecabedrijf beginnen of overnemen
Begint u een horecabedrijf? Vraag dan een exploitatievergunning aan. Alleen de eigenaar kan dit doen.
Wilt u een horecabedrijf van iemand overnemen? Dan moet u de vergunning ook aanvragen. U kunt de vergunning niet overnemen van de vorige eigenaar.
Heeft u al een vergunning maar begint u een nieuw horecabedrijf? Vraag ook dan een nieuwe vergunning aan.
Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een restaurant, café, hotel, sportkantine of snackbar. U verkoopt er eten en drinken, tabak of slaapplaatsen per nacht. Uw bezoekers eten en drinken bij u in het bedrijf.
Let op, u heeft misschien nog andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld:
- Wilt u ook alcohol verkopen? Dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig.
- Voor een terras en een gokautomaat heeft u ook een aparte vergunning nodig.
- Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid.
- De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van.
Inrichtingseisen horecabedrijf
- Minimale vloeroppervlakte van een horecalokaliteit is 35 m2;
- Hoogte-eis voor nieuwbouw is 2,60 meter van de vloer gemeten en voor bestaande bouw 2.10 meter;
- Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er 15 personen gebruik van maken. Anders zijn er twee toiletten vereist. Voor bestaande horecagebouwen geldt 1 toilet als er 25 personen gebruik van maken;
- Luchtverversingscapaciteit is 4dm3/s per persoon bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw geldt 2,12 dm3/s luchtververversing per persoon
Een inrichting waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend heeft ten minste één slijtlokaliteit met een vloeroppervlakte van ten minste 15 m2.
Heeft u vragen aan ons? U kunt ook van te voren contact opnemen met de gemeente.
Voorwaarden
Er zijn voorwaarden. Deze zijn bijvoorbeeld:
- Als er iets verandert, moet u dit binnen 3 dagen melden:
- U begint een horecabedrijf.
- U verandert iets aan uw bedrijf, bijvoorbeeld de naam, de rechtsvorm of u neemt een nieuwe leidinggevende in dienst.
- U verbouwt uw bedrijf.
- U stopt met uw bedrijf.
- De leidinggevende is 21 jaar of ouder.
- De leidinggevende heeft geen strafblad.
- Uw bedrijf past binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
- Er is geen overlast voor de buurt.
Termijn
We nemen onze beslissing binnen 8 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen. We mogen deze termijn 1 keer verlengen. Heeft u ook een alcoholvergunning aangevraagd? Dan krijgt u binnen 6 maanden een beslissing.
Aanpak
U vraagt de exploitatievergunning voor uw bedrijf aan bij de gemeente. Dit gaat zo:
- Maak een afspraak.
- Kom persoonlijk langs.
- Neem het volgende mee:
- uw geldig identiteitsbewijs, paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning
- de geldig identiteitsbewijzen van alle leidinggevenden
- een verklaring omtrent het gedrag van u en alle leidinggevenden
- een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
- een bewijs dat u het pand heeft gehuurd of gekocht
Of
- Vraag de exploitatievergunning aan via deze website.
- Vul het aanvraagformulier in:
Aanvraagformulier exploitatievergunning
- Zorg voor kopieën en scans van de volgende papieren:
- uw geldig identiteitsbewijs, paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning
- de geldig identiteitsbewijzen van alle leidinggevenden
- een verklaring omtrent het gedrag van u en alle leidinggevenden
- een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
- een bewijs dat u het pand heeft gehuurd of gekocht
Bezwaar & beroep
Bent u het niet eens met de beslissing? U kunt bezwaar maken. Dit kan rechtstreeks bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken nadat u de beslissing heeft ontvangen. Als u het daarna niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan. Dit doet u bij de rechtbank.
AVG
Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.
-
- Een exploitatievergunning
- Voor alcohol de drank- en horecavergunning
- Voor een terras: de terrasvergunning
- Voor gokautomaten: de aanwezigheidsvergunning voor gokautomaten
U moet een melding brandveilig gebruik gebouwen doen, als er meer dan 50 mensen tegelijkertijd in uw bedrijf aanwezig kunnen zijn.
Lees verder -
Een ontheffing kunt u aanvragen voor een tijdelijk evenement. De ontheffing geldt voor drank met minder dan 15% alcohol (zwak-alcoholische drank). Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry en vermouth.
De vergunning geldt voor alle drank met alcohol. Deze is bedoeld voor een horecabedrijf. De drank wordt dan binnen of op een terras geschonken.
Lees verder