Hoog water in Pekela: de keersluis in de Pekel Aa wordt gesloten

Je zult het vast al gemerkt hebben, maar door de overvloedige regenval staat het water in het Pekelder Hoofddiep erg hoog, bijna tot aan de weg. Momenteel is peil het ruim negentig centimeter boven NAP. Het kritieke punt is 1.05 meter.

Waterschap Hunze en Aa’s heeft verschillende maatregelen genomen om het waterpeil te laten zakken.
Een van die maatregelen is het sluiten van de keersluis in de Pekel Aa even voorbij de jachthaven. Door het sluiten van de keersluis wordt een pomp in werking gesteld waardoor het water wordt omgeleid en het peil gaat zakken

  • Verplaatsing glascontainer

    11 oktober 2023

    Op woensdag 18 oktober 2023 wordt de glascontainer op de parkeerplaats Dokter H. Brouwerstraat / Dominee S. Tjadenstraat verplaatst naar het parkeerterrein bij De Spil, Beukenlaan 1 in Nieuwe Pekela.

  • Burgemeester Jaap Kuin en groep 8 CBS de 7-Sprong ontbijten samen

    11 oktober 2023

    Het belang van een goed en gezond ontbijt staat hoog op de maatschappelijke agenda. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken ontbeet burgemeester Jaap Kuin samen met groep 8 van CBS de 7-Sprong uit Oude Pekela op het gemeentehuis. Van 9 tot en met 13 oktober schuiven 239 burgemeesters in heel Nederland samen met basisscholen uit hun lokale regio aan tafel om te leren en ervaren over een gezond ontbijt.

  • Takkenroute najaar 2023

    08 november 2023

    Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 november 2023 wordt er weer een takkenroute gereden. De periode is dan aangebroken dat tuinen klaar worden gemaakt voor de winter. Dit levert snoeiafval op. U moet zich hiervoor aanmelden. Dat kan tot en met donderdag 2 november 2023.

  • Pekela op weg naar Rookvrije Generatie

    28 september 2023

    Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Pekela sluit aan bij het doel voor een Rookvrije Generatie in 2035 door de omgeving waarin kinderen zijn rook vrij te maken (zo rookvrij mogelijk te maken). Ook de Pekelder huisartsen sluiten zich aan. Zij stimuleren en begeleiden rokers actief om te stoppen.

  • Aftrap Nationale Kraanwaterdag groot succes

    27 september 2023

    Op woensdag 27 september 2023 openden de basisscholen Hendrik Wester, 7 Sprong en Sint Willibrordus in Oude Pekela de Nationale Kraanwaterdag in de provincie Groningen. Samen met Waterbedrijf Groningen en de gemeente Pekela werd het startsein gegeven voor deze dag. Maar ook voor de Waterchallenge, waarbij de leerlingen van deze scholen 3 weken zo vaak mogelijk kraanwater drinken voor Water for Life. Een stichting die zich inzet om alle mensen in arme wijken in de hele wereld toegang te geven tot drinkwater en een toilet. Voorafgaand aan de waterspelen zorgde Juvat Westendorp, JOGG-regisseur, voor een warming-up. Zo’n 230 leerlingen deden mee aan deze geslaagde dag, die draaide om gezondheid, bewustwording en de waarde van kraanwater. Juvat: ‘Mooi te zien hoe de energie eraf spatte! Zo ontzettend gaaf dat met de waterchallenge kinderen zich gaan inzetten voor andere kinderen.'

  • Aftrap E-waste Race Pekela

    18 september 2023

    Op maandag 18 september 2023 heeft wethouder Reiny Kuiper op OBS de Linde in Nieuwe Pekela de E-waste Race 2023 geopend. PreZero organiseert samen met Weee Nederland, Stichting Open en de gemeenten Veendam, Pekela, Stadskanaal en Borger-Odoorn de E-waste Race 2023. In dit educatieve project gaan scholen de strijd aan met elektronisch afval en worden bewustwording over circulariteit en een fysieke inzamelactie met elkaar gecombineerd. Zo leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is dat het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk is.

  • Groninger gemeenten in actie tegen misstanden op bedrijventerreinen

    12 september 2023

    De 10 Groningse gemeenten sluiten zich dit najaar aan bij de vastgoedcampagne van Meld Misdaad Anoniem (M.). Met de campagne wordt de vastgoedsector aangesproken om alert te zijn op ondermijnende criminaliteit en signalen door te geven aan M. Groningen legt de focus op bedrijventerreinen. Gemeenten gaan het gesprek aan met makelaars en verhuurders van panden op bedrijventerreinen. De campagne biedt hen informatie om signalen van ondermijning te herkennen en stimuleert hen om misstanden te melden.

  • Bewonersavond Groen- en Watervisie Oude Pekela

    07 september 2023

    In april van dit jaar hebben wij u gevraagd ons te helpen met het realiseren van een Pekelder visie op het openbaar groen en het water. U heeft hiervoor een vragenlijst kunnen invullen. Aan de hand van uw antwoorden zijn wij verder met u in gesprek gegaan in Nieuwe Pekela: In hoeverre zijn de wensen in te passen in het nieuwe beleid, welke keuzes moeten we daarbij maken? Wij willen ook graag een bijeenkomst organiseren in Oude Pekela, in de Binding.

  • Volkskredietbank start Schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen

    20 juli 2023

    De Volkskredietbank (VKB) start binnenkort met een grote schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen tot 26 jaar. De VKB wil ervoor zorgen dat jongvolwassenen meer leren over schulden en het voorkomen daarvan en meer grip houden op hun geldzaken.

  • Geur- en geluidoverlast melden via Hinderapp nu ook in de gemeente Pekela

    13 juli 2023

    Vanaf vandaag kunnen inwoners van Pekela snel en gemakkelijk geur- en geluidsoverlast van bedrijven in hun omgeving melden via de web-app Hinderapp. Daarnaast geeft de Hinderapp gebruikers inzicht in meldingen van geluids- en geuroverlast in hun omgeving. Gebruikers kunnen ook milieuklachten indienen via de Hinderapp. Deze neemt de Omgevingsdienst Groningen in behandeling. Gemeenten, provincie en Omgevingsdienst Groningen gebruiken de app voor monitoring om zo te werken aan een schonere, veiligere en gezondere leefomgeving.