Hoog water in Pekela: de keersluis in de Pekel Aa wordt gesloten

Je zult het vast al gemerkt hebben, maar door de overvloedige regenval staat het water in het Pekelder Hoofddiep erg hoog, bijna tot aan de weg. Momenteel is peil het ruim negentig centimeter boven NAP. Het kritieke punt is 1.05 meter.

Waterschap Hunze en Aa’s heeft verschillende maatregelen genomen om het waterpeil te laten zakken.
Een van die maatregelen is het sluiten van de keersluis in de Pekel Aa even voorbij de jachthaven. Door het sluiten van de keersluis wordt een pomp in werking gesteld waardoor het water wordt omgeleid en het peil gaat zakken

  • Aftrap Automaatje in de gemeente Pekela

    12 oktober 2022

    Op woensdag 12 oktober 2022 vond de aftrap plaats van het ANWB project Automaatje in de gemeenten Pekela en Veendam. Automaatje is een initiatief van de Stichting Opstapbus waarbij inwoners uit de gemeente hun minder mobiele buurtgenoten met hun eigen auto vervoeren tegen een kleine vergoeding.

  • Gladheid meldsystemen

    12 oktober 2022

    Onlangs zijn twee gladheid meldsystemen geplaatst in de weg van de Ommelandenweg in Nieuwe Pekela en de Burgemeester Snaterlaan in Oude Pekela. Hierdoor kunnen wij de komende winter gebruik maken van eigen gladheid meetpunten. Daardoor kan nog nauwkeuriger bepaald worden of er sprake is van gladheid, wanneer deze gladheid gaat optreden en of er nog voldoende restzout op de weg is om de verwachte gladheid te voorkomen.

  • Takkenroute najaar

    11 oktober 2022

    Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november 2022 wordt er weer een takkenroute gereden. De periode is dan aangebroken dat tuinen klaar worden gemaakt voor de winter. Dit levert snoeiafval op. U moet zich hiervoor aanmelden. Dat kan tot en met donderdag 3 november 2022.

  • Chroom-6 aangetroffen in verflagen bruggen

    07 oktober 2022

    Vanuit het programma bruggen worden de bruggen technisch nader onderzocht. Onderdeel hiervan is het onderzoeken van de verflagen op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zoals zware metalen waaronder chroom-6. Het onderzoek stelt vast dat er chroom-6 is aangetroffen. Bij normaal gebruik van de bruggen heeft dit geen gezondheidsrisico’s.

  • Gemeente Pekela keert extra eenmalige energietoeslag uit voor inkomen op of net boven sociaal minimum

    04 oktober 2022

    De gemeente Pekela gaat in oktober 2022 een extra eenmalige energietoeslag van €500 voor zelfstandige huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum uitkeren. De eenmalige toeslag is door het kabinet beschikbaar gesteld om de hoge energierekening voor een deel te compenseren. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. In Pekela kunnen er ruim 1000 huishouden worden gecompenseerd.

  • Koopstromenonderzoek provincie Groningen 2022 in oktober van start

    29 september 2022

    Gemeenten en de provincie zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang. Begin oktober start in de provincie Groningen daarom een onderzoek. Dat onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende winkelgebieden. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld en helpt daarmee gemeenten en de provincie bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen.

  • Gemeente Pekela van start met online verlengen rijbewijs

    28 september 2022

    Met ingang van 1 oktober 2022 is het in de gemeente Pekela mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen via de website van de RDW. U kunt het rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis. Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

  • Asfalteringswerkzaamheden in de gemeente Pekela

    27 september 2022

    Vanaf maandag 3 oktober 2022 worden in meerdere straten in de gemeente Pekela asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.00 en 17.00 uur. De hinder wordt tot een minimum beperkt. De bewoners van de verschillende straten zijn per brief op de hoogte gesteld.

  • Fittest voor senioren gemeente Pekela

    26 september 2022

    Op donderdag 20 oktober 2022 organiseert de gemeente Pekela een fittest voor inwoners van 65 tot en met 85 jaar uit Nieuwe- en Boven Pekela in sporthal de Spil in Nieuwe Pekela. De gemeente vindt bewegen, gezond eten, goed slapen en sociaal actief zijn belangrijke ingrediënten om gezond en fit te blijven. De inwoners hebben onlangs een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de fittest. Voor inwoners uit Oude Pekela is in april van dit jaar een fittest georganiseerd. Mochten inwoners uit Oude Pekela toen niet in de gelegenheid zijn geweest om deel te nemen, dan kan dit alsnog op donderdag 20 oktober.

  • Open Monumentendag 10 en 11 september

    08 september 2022

    In het tweede weekend van september vindt in heel Nederland traditiegetrouw de Open Monumentendag plaats. Meer dan vierduizend prachtige monumenten zijn tijdens deze 36ste editie van de Open Monumentendag gratis toegankelijk. Ook verschillende monumenten in de gemeente Pekela openen gratis de deuren op zaterdag 10 en/of zondag 11 september voor bezoekers.